Dona i teatre al segle XXI… i desconnexió temporal

A finals d’aquest mes de setembre, se’m va comunicar que el llibre Dona i teatre al segle XXI, que aplegava tota la feina feta a partir de la IV Jornada de debat sobre el repertori teatral català que es va celebrar a l’Institut del teatre a finals de l’any passat i que va organitzar el GRAE i coordinar Jordi Lladó i un servidor, ja ha sortit a la llum. De moment, per obtenir el llibre us heu de posar en contacte amb la mateixa editorial (info@editorialpunctum.com), però ben aviat es distribuirà a les llibreries habituals on es poden trobar els llibres d’aquesta marca editorial (La Central, Laie, Exlibris…) Quan això succeeixi, ja us ho faré saber.

Mal m’està dir-ho en ser un dels dos coordinadors i alhora articulista, però crec que el llibre en línies generals és prou complet atès el que ens vam proposar transmetre d’antuvi. De fet, la lliçó magistral impartida per Maria Josep Ragué i que obre el contingut del llibre presenta una declaració d’intencions del que vam voler posar sobre la taula, com era la veu femenina i la seva falsa normalitat; després d’aquesta presentació passem a l’anàlisi de la presència femenina a l’escena catalana des de la primera dramaturga que es coneix (Maria Egual, al segle XVII) fins a les darreres tendències de les creadores d’avui dia, tot plegat passant per una entretinguda taula rodona amb veus tan interessants com les de Carme Portacelli, Imma Colomer, Lurdes Barba, Glòria Rognoni, Gemma Julià, Cristina Clemente i Marta Buchaca. Aquestes van ser les principals aportacions a les jornades; el llibre, però, no només testimonia fidelment totes aquestes intervencions, sinó que aporta tot un seguit d’articles que complementen i amplien el camp d’estudi d’aquesta veu femenina a través d’àmbits diversos de les arts escèniques. Dins d’aquest apartat d’articles o aportacions complementàries, a més, hi ha una imprescindible entrevista d’Anna Corral a Glòria Rognoni, tota una autèntica radiografia de Els Joglars des d’una òptica femenina.

Com sempre succeeix quan un acaba enllestint un llibre col·lectiu tens molt a agrair a la gent que d’una manera o una altra ha fet possible la feina feta. M’estalviaré d’enumerar aquests agraïments perquè ja hi ha un apartat específic dins del llibre que s’encarrega de recordar això. L’únic que faig aquí és emfasitzar aquest apartat que sovint queda oblidat davant la importància dels continguts; no està de més, però, recordar que sense la col·laboració de les persones que s’hi esmenten, això no hauria sortit a la llum. A totes elles (i ells), moltes gràcies de nou!

D’altra banda, per motius personals/professionals, des d’ara i al llarg dels propers mesos disminuiré la meva activitat comunicativa a la xarxa, ja que necessito plena concentració per al projecte que duc entre mans. Fins ben bé a l’estiu, doncs, les meves intervencions al bloc, així com les meves col·laboracions a Núvol, s’espaiaran força, per no dir que desapareixeran temporalment (fins i tot l’ús de twitter també davallarà força). Això sí, confesso que excepcionalment trencaré aquest silenci autoimposat abans de Nadal per parlar de La rosa tatuada de Tennessee Williams i potser també al mes de maig per comentar El joc de l’amor i l’atzar de Marivaux/Flotats. Més enllà d’això, però, un núvol de silenci cobrirà aquest espai virtual i jo també esperaré, com Ricard III [i demano perdó per les petites variacions de l’original], que aquest winter of my discontent become a glorious summer.

Gràcies a tots i a totes per l’interès i la paciència i fins ben aviat!

Dona i teatre

2 pensaments sobre “Dona i teatre al segle XXI… i desconnexió temporal

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s